Pădurea-parc din Făget, un spațiu nou de agrement, prietenos cu mediul

Proiectul de amenajare a unei păduri-parc în zona Făget a constituit subiectul unei dezbateri organizate, marți, 21 iulie, de Primăria Cluj-Napoca, prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC).

Proiectul vizează trupul de pădure de 40 de hectare având ca repere de delimitare, la sud-est, observatorul astronomic, la est un spațiu privat de evenimente, iar la vest și nord, cartierul Făget.
Astfel, în pădurea Făget vor fi marcate și semnalizate piste pentru biciclete și poteci tematice, cu panouri informative, privind fauna și flora din zonă. De asemenea, vor fi montate băncuțe de odihnă și va fi amenajat un amfiteatru în aer liber, precum și o platformă educativă pentru copii, toate din lemn. Toate aceste instalații vor ocupa o suprafață de 60 de metri pătrați, din totalul de 40 de hectare (400.000 de metri pătrați), adică 0,015%. Ulterior ar putea fi amenajate și alte instalații, în funcție de discuțiile publice pe această temă. „Nu se va tăia niciun copac, ci vom aduce valoare adăugată prin amenajările pe care le facem”, a declarat la începutul dezbaterii primarul Emil Boc. Se estimează că lucrările de amenajare a pădurii-parc vor începe în această toamnă.

Pădurile-parc sunt un concept relativ nou, chiar și pe plan european. Ele se amenajează în apropierea orașelor, funcționând ca zone de agrement și recreere în natură. Intervențiile asupra lor sunt minimale și au ca scop doar îmbunătățirea experienței celor care le vor frecventa, fără a deranja în vreun fel ecosistemul. Dimpotrivă, printr-un management integrat îmbunătățit, se urmărește conservarea biodiversității, în paralel cu creșterea calității vieții pentru locuitorii zonei metropolitane, au subliniat experții implicați în proiect.

Amfiteatrul

Este important de subliniat că intervenția asupra pădurii este realizată cu asistența specialiștilor de la Universitatea „Babeș-Bolyai”. „În baza unui parteneriat strategic cu Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a fost realizat un plan strategic și un plan operațional pentru această zonă, ambele având ca element central protejarea biodiversității. Astfel, au rezultat intervenții minime, din materiale prietenoase, care sa nu deranjeze ecosistemul”, a declarat pentru Făclia, Adrian Răulea, manager al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj.

Proiectul este derulat de Primăria Cluj-Napoca și Zona Metropolitană Cluj, în cadrul unui consorțiu internațional de orașe care dezvoltă astfel de spații, cu fonduri europene. Alături de Cluj-Napoca, în proiectul URBforDAN participă cinci capitale din Uniunea Europeană – Viena, Praga, Budapesta, Ljubljana și Zagreb – dar și orașe importante din afara Uniunii, precum capitala Serbiei, Belgrad, a Muntenegrului, Podgorica, sau Ivano-Frankivsk, din Ucraina. Valoarea totală a proiectului este de 2,8 milioane de euro, din care componenta clujeană reprezintă 330.000 de euro. Banii sunt asigurați prin Programul Transnațional Dunărea, finanțat de Uniunea Europeană.

Platforma de activități

„Atât în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană până în 2020, cât și în cea care urmează, se evidențiază importanța pădurilor din zona peri-urbană, nu doar ca perdele verzi, ci și cu un potențial rol de agrement și recreere. Am început să căutăm, prin urmare, în urmă cu 2-3 ani, oportunități și know-how în acest domeniu. Am ajuns, astfel, la acest proiect cu finanțare europeană, pe care sperăm să îl implementăm cu succes, iar ulterior să îl dezvoltăm spre Ciurila sau Feleacu”, a declarat directorul general al Zonei Metropolitane Cluj, Zoltan Coraian.

 

1 thought on “Pădurea-parc din Făget, un spațiu nou de agrement, prietenos cu mediul”

  1. Pingback: Concurs de idei pentru pădurea-parc Făget | Zona Metropolitana Cluj

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *