RomanianHungarianGermanEnglishFrench

Proiectul OUT4ALL. Scoatem copiii la învățat în aer liber

04.01.2023

ADI Zona Metropolitană Cluj va coordona pe parcursului anului 2023 un proiect educațional cu finanțare europeană, prin care se urmărește crearea unui mediu de învățare îmbunătățit, în trei școli, din Cluj-Napoca și zona metropolitană. Proiectul, numit OUT4ALL, urmărește, în mod particular, să reducă riscul de părăsire timpurie a școlii, prin susținerea dezvoltării socio-emoționale a elevilor.

Școlile partenere în proiect sunt Liceul Teoretic Elf, din Cluj-Napoca, Școala Gimnazială Ciurila și Școala Gimnazială „Ștefan Pascu”, din Apahida.

În cadrul proiectului, vor avea loc activități integrate de educație în aer liber (outdoor) pentru 325 de elevi din ciclul primar de la cele trei școli.

Activitățile în natură vor implica folosirea tehnologiei, a scannerelor și a imprimantelor 3D și a software-urilor specializate. Microscoape electronice vor fi conectate la tablete, elemente de curs vor fi printate 3D, copiii fiind încurajați să folosească tehnologia pentru studiu. De asemenea, ei vor fi implicați în alegerea temelor de studiu.

Ilustrație © Freepik.com

„Activitățile de învățare în natură pornesc de la interesele elevilor, ca vector principal în procesul cunoașterii și folosesc abordări pedagogice flexibile. Să dau un exemplu: în cadrul atelierului despre viespi, copiii vor realiza, cu ajutorul microscopului și al tabletelor, imagini care să surprindă designul uimitor al cuiburilor de viespi”, explică Alexandrina Kiss, coordonatoarea proiectului

„Vrem să combinăm în mod creativ și prin experiență directă activități din programă cum ar fi, de exemplu, «Matematica și explorarea mediului». Ideea este de a merge cu copiii în natură, și a descoperi acolo matematica. Urmărim, în acest sens, să reamenajăm spațiul din jurul școlilor, pentru ca acesta să fie util în procesul de învățare”, mai spune coordonatoarea proiectului.

Prin acest proiect vor fi puse bazele unei rețele de huburi educaționale în aer liber. Primele două astfel de huburi urmează să fie înființate la școlile din Ciurila și Apahida, cu sprijinul Liceului Teoretic Elf. Ulterior această rețea va fi dezvoltată în restul zonei metropolitane, în funcție de oportunitățile de finanțare. „Un astfel de hub constă dintr-un spațiu amenajat în exteriorul școlii, unde să se desfășoare activitățile despre care am vorbit. Credem că într-un astfel spațiu, mai puțin rigid, elevii vor fi mai motivați să parcurgă activitățile pe care propunem”, mai spune coordonatoarea proiectului.

Totodată, 40 de angajați ai celor trei școli vor beneficia de cursuri de perfecționare și schimburi de bune practici între școlile din proiect. Nu în ultimul rând, proiectul OUT4ALL va avea ca rezultat și metodologie de monitorizare și evaluare a impactului noilor programe de educație nonformală și outdoor, care va fi publică.

Proiectul se derulează între 23 decembrie 2022 și 31 decembrie 2023, având o finanțare de 1,72 milioane de lei.

Banii sunt asigurați prin Programului Operațional Capital Uman 2014 – 2020.

Mai multe detalii despre proiect găsiți pe pagina acestuia.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *