RomanianHungarianGermanEnglishFrench

Violența de gen în rândul refugiatelor – subiect pe agenda discuțiilor cu autoritățile publice din Cluj-Napoca

● Societatea civilă s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților publice implicate în prevenirea și combaterea violenței de gen la dialog, în cadrul unei mese rotunde organizate la Cluj-Napoca

● Agenda discuțiilor a inclus subiecte legate de provocările cu care se confruntă femeile refugiate din Ucraina, furnizarea de servicii de asistență psihosocială și juridică, rolul și responsabilitățile actorilor implicați în prevenirea și combaterea violenței de gen

Reprezentanți ai autorităților locale din Cluj, organizații pentru drepturile femeilor și ale refugiaților și migranților, experte și experți în domeniul violenței de gen s-au reunit joi, 26 octombrie 2023, la masa rotundă pe tema „Prevenirea și Combaterea Violenței de Gen în rândul refugiatelor din Ucraina”, organizată la Cluj de către Fundația Sensiblu și UNHCR, Agenția ONU pentru refugiați, cu suportul ZMC.

Evenimentul face parte din proiectul „Furnizarea de sprijin și servicii specializate pentru supraviețuitoarele violenței de gen” implementat de către Fundația Sensiblu în parteneriat cu UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, în perioada 01 Ianuarie – 31 Decembrie 2023, cu scopul de a crește gradul de conștientizare a violenței bazate pe gen, prin furnizare de servicii de consiliere refugiatelor aflate în București, Suceava, Cluj-Napoca, Galați, Constanța și Vâlcea.

Scopul întâlnirii a fost cel de a reflecta asupra realizărilor autorităților, ale organizațiilor neguvernamentale și ale altor actori din cadrul comunității în sprijinirea refugiaților ucraineni. Un accent deosebit a fost pus pe accesibilitatea serviciilor de suport în domeniul violenței pentru refugiați și pe rolul pe care fiecare dintre noi îl poate juca în prevenirea și răspunsul la violența de gen. Acest lucru include luarea unei poziții publice, implicarea în activități și evenimente de sensibilizare, consolidând astfel mesajul celor 16 zile de activism împotriva violenței de gen: „UNiTE! Investește pentru a preveni violența împotriva femeilor și fetelor”.

Aspect de la masa rotundă

La eveniment au participat, în calitate de speakeri, reprezentați ai Primăriei Cluj-Napoca, UNHCR, Inspectoratului Județean de Poliție, Serviciului pentru Imigrări al județului Cluj, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Inspectoratului Școlar Județean.

„Violența de gen reprezintă un risc major pentru femeile și fetele refugiate, care sunt vulnerabile în fața mai multor forme de exploatare și abuz atunci când se află în deplasare sau în căutarea unui adăpost sigur. De aici și nevoia unui răspuns multisectorial integrat, care să cuprindă o colaborare strânsă între autoritățile publice, sectorul medical, sectorul educației și organizațiile societății civile. Inițiativa noastră a avut drept obiectiv creșterea conștientizării și promovarea discuțiilor relevante în această direcție.” – Cristina Horia, Președintă a Fundației Sensiblu

„Multe dintre femeile care au beneficiat de serviciile noastre s-au confruntat fie cu abuzuri din partea proprietarilor la care stăteau în chirie, fie cu situații de violență venite din partea partenerului, cu toate că sunt la distanță de țara lor. Prin acest eveniment, am încercat să transmitem și un mesaj de solidaritatea cu toate femeile din comunitatea ucraineană – sunt importante, valoroase, și un adevărat exemplu de curaj.”

– Maria Stoleru, Coordonatorul Centrului Metropolitan pentru Egalitate de Gen, ZMC.

Fundația Sensiblu, partener al UNHCR, Agenția ONU pentru refugiați în problema violenței de gen în România, continuă, și în acest an, să sprijine refugiații din Ucraina aflați în situații de risc de violență de gen prin furnizarea de servicii de suport psihosocial și consiliere juridică, sesiuni de consolidare a capacităților (instruiri) pentru autoritățile centrale și locale, voluntari, servicii de sănătate și coordonatorii centrelor de cazare privind fenomenul violenței bazate pe gen, dar și activități de advocacy instituțional.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *