RomanianHungarianGermanEnglishFrench

Spații noi-nouțe pentru cursuri în aer liber, la școlile Apahida și Ciurila

Unul dintre cele mai importante proiecte educaționale derulate de ZMC se apropie cu pași mari de final. Este vorba despre OUT4ALL (POCU 153039), un proiect prin care ne-am propus să îi scoatem pe copii din sălile de clasă și să îi ajutăm să învețe despre natură chiar în natură 😊 Astfel, împreună cu școlile gimnaziale din Ciurila și Apahida și de Liceul Teoretic „Elf” din Cluj-Napoca, am organizat în acest an numeroase activități de învățare în natură, pe diverse teme, pentru peste 300 de elevi de clasele 0-4. Elevii au participat la jocuri de echipă, excursii în natură, ateliere pentru abilități practice ș.a.m.d.

Separat, proiectul a însemnat și amenajarea a două hub-uri educative în aer liber, pentru care am folosit curțile școlilor din Apahida și Ciurila. Acestea au fost dotate cu mobilier modern, care permite susținerea orelor de curs în aer liber, pavaje prietenoase cu natura etc. De asemenea, au fost plantați arbori, arbuști și flori. La Apahida a fost reabilitată în acest scop o zonă neutilizată a curții școlii, iar la Ciurila un spațiu nefolosit a fost transformat într-un amfiteatru în aer liber. Cele două noi spații de învățare sunt acum gata, din punct de vedere al amenajărilor, iar elevii celor două școli pot urma aici orele de științe ale naturii. Pentru susținerea activităților, pentru ambele spații au fost achiziționate fotolii puf și perne impermeabile. Recepția celor două spații a avut loc săptămâna trecută.

În plus, prin OUT4ALL au fost achiziționate și echipamente moderne care facilitează procesul de învățare. Astfel, școlile din Apahida și Ciurila au fost dotate cu imprimante 3D, microscoape digitale, căști VR, laptopuri etc, iar liceul Teoretic „Elf” a achiziționat două table interactive, pentru hub-ul outdoor deja existent.

„Este o bucurie să vedem că am reușit să facem un pas înainte în crearea unui cadru adecvat pentru educarea celor mai tineri cetățeni ai zonei metropolitane. Poate părea surprinzător, dar, în multe locuri, orele despre natură nu au loc în natură, decât în mod excepțional. La Ciurila și Apahida sperăm ca, de acum, aceasta să devină regula. Mă bucur, de asemenea, de buna colaborare pe care am avut-o cu echipele de conducere ale celor două școli, respectiv cu primarii comunelor. Sper ca acesta să fie doar un prim pas și, în curând, modelul pe care l-am dezvoltat aici să îl ducem și în alte localități ale zonei metropolitane”, a declarat Zoltan Coraian, director general al ZMC.

În cadrul proiectului, 40 de angajați ai celor trei școli au beneficiat de cursuri de perfecționare și schimburi de bune practici între școlile din proiect. Nu în ultimul rând, proiectul OUT4ALL va avea ca rezultat și o metodologie de monitorizare și evaluare a impactului noilor programe de educație nonformală și outdoor, care va fi publică.

Bugetul total al proiectului este de 1,697 milioane de lei, din care 1,443 milioane de lei reprezintă cofinanțarea asigurată de Uniunea Europeană, 244.015 este cofinanțarea din bugetul național, iar contribuția proprie a școlilor este de 10640 de lei. Mai multe detalii tehnice despre proiect, aici.

Mai jos o galerie foto cu cele două noi hub-uri de învățare în aer liber.

default default default default default WhatsApp Image 2023-11-14 at 11.46.38 WhatsApp Image 2023-11-14 at 11.46.45 WhatsApp Image 2023-11-14 at 11.46.47 WhatsApp Image 2023-11-14 at 11.47.00 WhatsApp Image 2023-11-14 at 11.46.41 WhatsApp Image 2023-11-14 at 11.47.30
<
>
Hub-ul de la Ciurila. Zona a fost însămânțată cu trifoi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *