RomanianHungarianGermanEnglishFrench

ZMC, parte dintr-o rețea de orașe care promovează economia circulară

Zona Metropolitană Cluj face parte dintr-un consorțiu european de zece orașe și companii sau agenții publice care s-au reunit pentru a promova tranziția către orașe circulare. Rețeaua este condusă de capitala landului german Bavaria, München, și este finanțată prin programul european URBACT, pentru dezvoltare urbană durabilă.

Proiectul se numește „Let’s go Circular!” și el pregătește terenul pentru o tranziție durabilă, justă și productivă a orașelor, către o economie circulară funcțională. Cei zece parteneri și părțile interesate ale acestora vor dezvolta abordări integrate pentru zonele urbane.

Secvență de la prima întâlnire a grupului local de lucru
Secvență de la prima întâlnire a grupului local de lucru

Rețeaua este formată din orașele München (Germania), Oulu (Finlanda), Granada (Spania), Riga (Letonia), Malmö (Suedia), Guimaraes (Portugalia), Tirana (Albania), compania Kapodistriaki Development S.A.(Grecia), agenția E-Nova Lisabona (Portugalia) și ADI Zona Metropolitană Cluj.

În cadrul proiectului a avut deja loc o vizită la Cluj a expertului principal al rețelei, Eleni Feleki, cea care va ajuta echipa de proiect la elaborarea planului local de acțiune. De asemenea, a avut loc și prima întâlnire a grupului local de lucru, la care au participat reprezentanți ai Primăriei Cluj-Napoca, ai Universității „Babeș-Bolyai”, ai Institutului pentru Cercetări în Economie Circulară și Mediu „Ernest Lupan”, ai Transylvania Energy Cluster, Transylvania IT Cluster, AgroTransilvania Cluster și ai unor organizații neguvernamentale. Alături de echipa de proiect a ZMC, în cadrul acestei prime întâlniri a fost elaborată viziunea și au fost stabilite problemele principale de economie circulară, la nivelul ZMC.

„În această rețea, ADI Zona Metropolitană Cluj se va concentra pe co-designul Planului de Acțiune Integrată pentru Economie Circulară pentru zona metropolitană și va aborda toate problemele relevante legate de o tranziție circulară solidă a zonei metropolitane, într-o abordare holistică a ecosistemelor urbane circulare, promovând soluții inovatoare”, a declarat Melania Blidar, coordonatorul de proiect din partea ZMC.

Bugetul total al rețelei este de 849.730,10 de euro, din care finanțarea UE reprezintă 626.176,05 Euro.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *