Zona Metropolitană Cluj, parteneriat european
cu Marsilia, Rotterdam, Genova, Hamburg și Varna
Zona Metropolitană Cluj este parteneră cu orașele Marsilia (Franța), Rotterdam (Țările de Jos), Genova (Italia), Hamburg (Germania) și Varna (Bulgaria), într-un proiect european care își propune să contribuie la eliminarea așa-numitului decalaj digital. Este vorba de proiectul „Cetățeni digitali europeni” (Eudigit) al cărui scop este de a veni în sprijinul celor care nu au cunoștințele sau posibilitățile necesare pentru a beneficia de avantajele societății digitale. Proiectul va dura doi ani și a început în 1 aprilie a.c., fiind câștigat în urma unui apel lansat în 2019.
Componenta clujeană a proiectului vizează decalajul urban-rural. ZMC va realiza un portret digital al orașului și al zonei înconjurătoare și va lucra împreună cu un grup de experți în domeniu, pentru a identifica problemele legate de acest decalaj, din punct de vedere al accesului la resurse digitale. Totodată, va fi creat un consiliu al cetățenilor vizați de proiect, din zona rurală, pentru a consulta prin el publicul țintă și a-l informa. Feedbackul primit de la cele două grupuri va sta la baza unor ateliere de lucru și seminarii. Concluziile vor fi publicate în format digital.
Fiecare oraș partener va lucra în mod similar, pe un alt subiect. Rotterdam va evalua accesul persoanelor cu dizabilități la instrumente digitale, Varna, segmentul tinerilor, iar Hamburg, pe cel al persoanelor în vârstă. La Genova se va studia utilizarea mijloacelor locale de comunicare în combaterea decalajului digital iar Marsilia, liderul de proiect, va superviza activitatea și va organiza conferința finală. Comunicarea și organizarea de evenimente este asigurată de portalul themayor.eu. Bugetul total al proiectului este de 126.000 de euro, iar publicul vizat este de peste 500 de persoane, în cele șase țări în care se derulează.
„Importanța digitalizării în mediul rural este subliniată de situații de criză, precum cea de față, fiind o soluție optimă, mai ales în privința comunicării sau a învățământului la distanță. Din această perspectivă, Eudigit este și mai relevant acum, și nu din punct de vedere al bugetului, ci al concluziilor trase, care vor putea fi folosite la nivel european”, a declarat Zoltan Coraian, directorul ZMC.