Urban Innovative Actions

Cluj Future of Work

Studiem și testăm posibilități prin care orașul se poate pregăti pentru provocările pe care viitorul le va aduce pe piața forței de muncă. 

„Cluj Future of Work” (FoW) este un proiect unic în România, primul din Europa de Est finanțat prin Programul Urban Innovative Actions (UIA) al Comisiei Europene. Prin FoW se studiază și se testează posibilități prin care orașul se poate pregăti pentru provocările pe care viitorul le va aduce pe piața forței de muncă.

UIA este un program european dedicat tocmai orașelor care vor să testeze soluții noi la probleme strategice contemporane precum mobilitatea și sărăcia în mediul urban sau tranziția în domeniul energiei.

FoW are în vedere mai ales aspecte culturale și sociale: care sunt joburile care se pot dezvolta în sectoarele culturale și creative, ce se va întâmpla în sectoarele cu risc mare de automatizare, ce se va întâmpla în sectoarele care au deja probleme de integrare pe piața muncii.

„Cluj Future of Work” urmărește să implementeze trei obiective principale:​

Facilitarea tranziției la tehnologia 4.0, oferind training și dezvoltare de noi competențe pentru persoanele pregătite în prezent pentru locuri de muncă aflate în risc de dispariție ca urmare a automatizării;

Creșterea competitivității și implicarea în nevoi societale pentru industriile culturale ale orașului (film, design, muzică, meșteșuguri, media etc.);

Înțelegerea și propunerea de schimbări fundamentale privind organizarea muncii la nivelul orașului prin lucrul cu categoriile sociale excluse în prezent pe piața muncii.

 

Zona Metropolitană Cluj gestionează componenta „Muncă Informală” a FoW, focalizată pe comunitatea de la Pata-Rât. Încercăm să înțelegem mecanismele muncii informale, pentru a putea găsi acele soluții care să o aducă în câmpul pieței reglementate a muncii.

Activități derulate până acum pe această componentă a FoW:

  • Proces de bugetare participativă în comunitatea Pata Rât, în perioada ianuarie-februarie 2020. Mai multe detalii.

  • Instalarea unor dotări sanitare minimale în zona Cantonului, ca urmare a nevoilor identificate în procesul de bugetare participativă (video alăturat).

  • Susținerea efortului municipalității de a distribui pachete de hrană gratuite în perioada de carantină națională. Mai multe detalii.

  • Instalarea echipamentelor necesare pentru acoperirea celor patru comunități din zona Pata-Rât cu internet wireless. Mai multe detalii.

Cluj Future of Work este un proiect inițiat de Divizia de Inovare Urbană din Cluj-Napoca, creată de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică din Primăria Cluj-Napoca.

Cluj Future of Work este realizat în co-management de către Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean, într-un consorțiu cu alte opt organizații locale: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Clusterul de Mobilier Transilvan, Cluj IT Cluster, Clusterul Transilvania IT, Festivalul Internațional de Film Transilvania, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și ZAIN Festivalul de Creativitate al Transilvaniei.

Mai multe detalii, pe pagina oficială a proiectului