NEW GENERATION SKILLS
NewGenerationSkills – Unlocking the potentials for business and social innovation in the Danube Region by equipping young people with new generation skills
Proiectul NewGenerationSkills este un proiect inter-regional și se adresează țărilor din Regiunea Dunării.
Buget: 143.514 euro
Durata proiectului: ianuarie 2017 – iunie 2019
Grupul țintă: tinerii cu vârsta între 15 și 29 ani
O parte considerabilă din regiunea Dunării este caracterizată de performanțe inovative scăzute (cele mai multe țări fiind adepte ale inovării) și de o inovare și cultură antreprenorială relativ slabe.
Acest lucru poate fi observat din istorie. În țările post-socialiste activitățile antreprenoriale nu au fost susținute de sistemele centralizate decenii la rând, favorizând apariția unei culturi de afaceri “administrativ-birocratică” și nu a uneia inovativă și creativă. În consecință, antreprenoriatul nu se regăsea la toate nivelele societății, iar antreprenorii nu aveau un loc recunoscut în societate, conform rapoartelor OECD.
În multe țări antreprenoriatul este încă asociat cu evaziunea fiscală, corupție și criminalitate. Acestă moștenire afectează și astăzi generația tânără: 62 % din tinerii din Europa Centrală și de Est nu sunt interesați să își pornească un business propriu, iar pe 1 din 5 tineri îl încântă ideea de a începe un business propriu, dar consideră procesul prea dificil.
Aceste aspecte ne conduc la slăbiciunea sistemului educațional din Regiunea Dunării: înrădăcinarea în tradițiile “prusace” care pun accent pe cunoștiințele lexicale și nu încurajează asumarea riscului, lărgirea orizontului de gândire și desfășurarea de activității care să stârnească imaginația și creativitatea. Se creează astfel un gol între educație și tipurile de locuri de muncă ale noii generații, iar tinerii sunt prinși la mijloc- conștienți că societatea și lumea muncii este în schimbare, iar deseori sunt lăsați fără posibilități adecvate de a dobândi abilități și comportamente pentru a putea face față noilor situați.
Pentru a nu mai exista acest gol și pentru a debloca potențialul tânărului ca antreprenor, NewGenerationSkills va crea diverse metode de învățare informală, orientate pe practica pentru tineri, împreună cu sisteme de sprijin ale afacerilor accesibile pentru a face Regiunea Dunării mai competitivă.
NewGenerationSkills abordează provocări multidimensionale, legate de o mai bună valorificare a potențialelor tinerilor și abordarea lacunelor de competențe/calificare în contextul politicilor consolidate și de inovare în sectorul de afaceri. Acesta abordare necesită un proiect cu o structură complexă, cu mai mulți jucători (oglindire cvadruplă în spirală) urmărind un flux logic de acțiuni.
În consecință, NewGenerationSkills va urma următoarea logică de intervenție: punerea laolaltă a principalilor actori ai quadruplei helix, care au un cuvânt de spus în sprijinirea inovării sociale orientată către tineret, îmbunătățind capacitățile de management a inovarii a actorilor locali (WP3), prin proiectarea de instrumente transnaționale pentru orientarea tinerilor (scheme de cooperare, mecanisme de învățare experimentale și de bază) printr-o cooperare intensă cu partenerii implicați, care se va materializa într-o serie de planuri de acțiune la nivelul fiecărui oraș partener (WP4), testând setul de instrumente, adaptate contextului local (WP5), urmat apoi de încorporarea rezultatelor în instrumente transnationale transferabile și în planuri de acțiune care vor fi implementate (WP4). Rezultatele vor fi diseminate prin acțiuni de comunicare țintite, folosind rețeaua de parteneri de la nivelul regiunii Dunării dar și a intregii Europe (WP2), urmărind totodata implementarea și livrarea unor rezultate de calitate (WP1).
*WP– Working Plan
Activitățile proiectului sunt structurate conform următorului pachet de lucru:
WP type, number | WP name |
Pregătirea (WP0) | Pregătirea |
Management (WP1) | Management de proiect |
Comunicare (WP2) | Activități de comunicare |
Tematica 1 (WP3) | Capacități de inovare |
Tematica 2 (WP4) | Îmbunătățirea cadrului |
Tematica 3 (WP5) | Implementarea proiectului pilot |
- Municipiul Újbuda, Ungaria· PRIZMA Fundația Pentru Îmbunătățirea Posibilităților de Angajare, Slovenia
- Municipiul Maribor, Departamentul pentru cultură și tineret, Slovenia
- Nowa Training Beratung Projektmanagement, Austria
- Akzente – Centrul pentru egalitate și cooperare regional, Austria
- Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, România
- Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, România
- Asociația de Dezvoltare Sofia, Bulgaria
- Municipiul Sofia , Departamentul Programe și Proiecte Europene, Bulgaria
- DEX Centru Inovativ, Republica Cehă
- Institutul “Mihajlo Pupin”, Universitatea din Belgrad Centru de Cercetare Științe și Tehnologii Politice, Serbia
- Municipiul Savski Venac (parte a orașului Belgrad), Serbia
- Orașul Belgrad, Serbia
Informațiile complete despre proiect le găsiți pe site-ul http://www.interreg-danube.eu/
În 28 februarie 2017, la Budapesta, a avut loc o primă întâlnire a partenerilor, puteti consulta prezentarea întâlnirii accesând butonul de mai jos.