Reprezentanți ai ADI Zona Metropolitană Cluj au luat parte, săptămâna trecută (25-28 septembrie 2023), la o vizită organizată de Transilvania IT Cluster, în capitala Norvegiei, Oslo. Scopul vizitei a fost de a furniza organizațiilor și companiilor din România active în sectorul de sănătate/ sănătate digitală ocazia de a explora piața norvegiană de profil și de a face schimb de bune practici. Pe de altă parte, a fost o ocazie pentru acestea de a identifica parteneri internaționali, în vederea extinderii rețelei de colaboratori.
Deplasarea a inclus vizite de studiu la furnizori și beneficiari de servicii de sănătate digitale. În mod special, ea a constituit o oportunitate pentru a documenta la fața locului modul în care se implementează o investiție majoră, de 200 de milioane de euro, pentru crearea unei facilități de tratare a cancerului prin protonoterapie.
„Această terapie este considerată una dintre cele mai eficiente în momentul de față. Ea presupune și operarea unui ciclotron, ceea ce o face să fie destul de costisitoare. Totuși, la nivel național există inițiativa creării unui centru de terapie cu protoni, iar unul din orașele care ar putea găzdui acest centru este Clujul. Prin urmare, vizita la Oslo a fost extrem de utilă din punctul de vedere al acumulării de cunoștințe legate de modul în care se implementează un astfel de proiect”, a declarat Adrian Răulea, director de programe al ZMC.
De asemenea, vizita a fost relevantă și pentru a înțelege modul în care funcționează ecosistemul instituțional de sănătate din Oslo, din care fac parte entități diverse, precum The Institute of Cancer Research (ICR), Oslo Cancer Cluster, sau acceleratorul de business ALEAP, care susține start-up-urile din domeniul medical.
„Am avut o serie de discuții productive, inclusiv cu domnul Kjetil Taskén, directorul ICR Oslo – un institut oarecum asemănător cu cel oncologic de la Cluj-Napoca. Pentru organizația noastră, acest schimb de idei a fost cu atât mai important cu cât, în perioada următoare, intenționăm să ne axăm și pe proiecte care vizează dezvoltarea sectorului de sănătate/ sănătate digitală, în zona metropolitană”, a mai declarat Adrian Răulea.
Deplasarea la Oslo a făcut parte din proiectul „2023 Cluj Innovation Year”, derulat de Transilvania IT Cluster, cu finanțare prin Granturile SEE și Norvegiene.
În imaginea de sus: Delegația clujeană, în vizită la Institute of Cancer Research Oslo