Date fiind rezultatele promițătoare obținute prin proiectele derulate din Granturi Norvegiene în Pata-Rât, în august 2023, o nouă finanțare a fost aprobată din aceeași sursă, pentru proiectul ENhanced TRust-based Solutions for Segregated Territories (ENTRUSST). Scopurile principale ale acestuia au fost diseminarea la nivel național și european a bunelor practici acumulate de ZMC și Primăria Bergen în cadrul proiectele de desegregare, precum și continuarea perfecționării și formării de specialiști în domeniu.
În acest sens, o delegație ZMC și a Primăriei Bergen s-a deplasat la Varna în septembrie 2023, într-un schimb de experiență. Au fost organizate întâlniri de lucru cu administrația municipală din Varna și cu administrațiile districtuale Asparuhoho și Vladislovo, unde se găsesc așezări informale comparabile cu Pata-Rât. De asemenea, a avut loc o întâlnire de lucru cu Fundația Vladislovo, o organizație activă în comunitatea vulnerabilă din districtul omonim.
În marja aceluiași proiect, în luna martie, o delegație a ZMC a vizitat comunitățile vulnerabile din Sebeș și Alba-Iulia. În timpul acestor vizite, au fost furnizate informații despre intervențiile de desegregare din Pata-Rât către reprezentanți ai administrațiilor publice locale și ai GAL-urilor din cele două orașe.
În martie 2024, tot în cadrul proiectului ENTRUSST au avut loc două activități majore de diseminare a rezultatelor proiectelor din Pata-Rât, în Belgia, țară care găzduiește capitala de facto a Uniunii Europene și care, de asemenea, se afla la președinția semestrială a Consiliului UE.
Astfel, la Bruxelles, în data de 18 martie, la EFTA House a avut loc la o masă rotundă organizată de Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene, cu scopul de a prezenta intervențiile realizate de ZMC și partenerii săi în cadrul proiectului Pata 2.0, în perioada 2020-2024, în Pata-Rât. Reprezentanții ZMC au prezentat activitățile și rezultatele obținute în domeniile locuirii, educației, sănătății și suportului comunitar, precum și sinergiile dezvoltate cu proiectele primăriei din zonă. De asemenea, partenerul norvegian din proiect, orașul Bergen, a prezentat perspectiva sa asupra activităților. La masa rotundă au participat reprezentanți ai donatorilor și stakeholderi de la nivel european – Comisia Europeană, alte instituții europene, ONG-uri.
Simultan, la Mons, în 18 și 19 martie, ZMC a fost prezentă cu un stand la „Festivalul Regiunilor și Orașelor”, eveniment adiacent Summitului European al Regiunilor și Orașelor, organizat de Comitetul European al Regiunilor și Regiunea Valonia, în marja președinției belgiene a Consiliului Uniunii Europene. Festivalul a reunit peste 80 de standuri de prezentare ale unor orașe, regiuni, instituții și ONG-uri. Una din temele centrale ale summitului fiind incluziunea socială, ZMC a fost selectată, pe baza unei scrisori de intenție, să prezinte intervențiile din Pata-Rât. ZMC a realizat în acest scop un stand digital-first, toate materialele de prezentare fiind proiectate pe un ecran sau „ambalate” online, ele putând fi accesate prin intermediul unor coduri QR. Standul a fost vizitat de zeci de persoane.
Proiectul ENTRUSST a continuat în luna aprilie cu un alt eveniment major, și anume o vizită de instruire și schimb de experiență pentru cca 30 de delegați din România, profesioniști în domeniul locuirii sociale. Au participat reprezentanți ai GAL-urilor sau SPAS-urilor din Sebeș, Alba Iulia, Satu Mare, Baia Mare, Carei, Sălaj, precum și reprezentanți ai Comisiei Europene, ADR NV și OIR-POCU. La deschiderea evenimentului a fost prezent și a rostit o alocuțiune secretarul de stat în MIPE, Ovidiu Cîmpean, responsabil la nivel ministerial de gestionarea Fondurilor SEE și Norvegiene în România. Evenimentul a presupus o sesiune de prezentări, o vizită pe teren, în zona marginalizată, respectiv la mai multe familii care s-au mutat, și o sesiune de debriefing și discuții libere cu beneficiarii proiectului.
Proiectul s-a încheiat la sfârșitul lunii aprilie 2024. Bugetul ENTRUSST a fost de 197.000 de euro.