Patru comune din Zona Metropolitană Cluj (ZMC) beneficiază de planuri de regenerare a unor spații publice, elaborate sub supervizarea Băncii Mondiale. Este vorba despre centrele de comună Aiton, Săvădisla, Vultureni și de satul Nădășelu, din comuna Gârbău. Toate cele patru localități se află în al doilea inel de comune care înconjoară Cluj-Napoca. Ele au fost selectate în cooperare cu arhitectul-șef al Consiliului Județean Cluj, Claudiu Salanță, și cu participarea administrațiilor locale vizate, pe baza potențialului de implementare și replicabilitate a acestor concepte.
Cele patru studii testează posibilități de reconfigurare a centrelor de sate, plecând de la principiul restrângerii și calmării traficului motorizat.
„Scopul este de a furniza administrațiilor locale un concept coerent de regenerare a spațiilor publice din centrele civice. Următorul pas este realizarea la nivelul primăriilor a documentațiilor necesare (studiu de fezabilitate și proiect tehnic). Apoi, vom identifica, împreună, ZMC și administrațiile publice, sursele de finanțare pentru transpunerea lor în practică”, a declarat Zoltan Coraian, directorul general al ZMC.
Planurile au fost elaborate de biroul de arhitectură Planwerk din Cluj-Napoca, sub supervizarea Băncii Mondiale, și în colaborare cu ZMC și Consiliul Județean Cluj.
Inițiativa este un efort comun al Băncii Mondiale – ca furnizor de expertiză – și ADI Zona Metropolitană Cluj – ca facilitator între administrațiile din zona metropolitană și BM. Ea face parte dintr-un proiect pilot, finanțat de Comisia Europeană (link: https://functionalareas.eu/), prin care Banca Mondială acordă asistență pentru dezvoltarea optimă a unor zone urbane funcționale din Uniunea Europeană.
„Prin transferul bunelor practici în planificarea urbanistică, de la nivelul municipiului spre localitățile din zona metropolitană, Clujul este un deschizător de drumuri la nivel național, fiind prima zonă urbană funcțională unde are loc acest transfer”, a mai spus Zoltan Coraian.
Dezvoltarea unor concepte de regenerare a spațiilor publice din localitățile ZMC a început în 2021, cu centrul comunei Florești, și a continuat în 2022, cu centrele comunelor Gilău și Apahida.