O delegație a Zonei Metropolitane Cluj a participat, în perioada 30 martie – 1 aprilie, la un atelier de lucru al orașelor și organizațiilor implicate în proiectul proGIreg. Întâlnirea a avut loc la Cascais, în Portugalia. ProGIreg este un proiect de cercetare, în cadrul căruia patru orașe, denumite orașe-fanion, testează anumite variante de regenerare urbană, bazate pe soluții naturale, după care alte orașe din consorțiu, denumite orașe-urmăritoare, replică bunele practici desprinse din experiența orașelor-lider. Orașele-fanion sunt Dortmund (Germania), Torino (Italia), Zagreb (Croația) și Ningbo (China), iar cele patru orașe-urmăritoare sunt Cascais (Portugalia), Pireu (Grecia), Zenica (Bosnia&Herțegovina) și Cluj-Napoca.
Cercetarea științifică implicată de proiect este asigurată de mai multe universități europene, iar rețeaua internațională ICLEI, constituită din orașe care și-au asumat dezvoltarea sustenabilă, joacă rolul de integrator al proiectului.
De-a lungul celor trei zile, orașele-fanion și orașele-urmăritoare au lucrat împreună la eliminarea și evitarea asperităților care pot apărea la replicarea bunelor practici. Universitățile și ICLEI au prezentat rezultatele parțiale ale cercetărilor și scenarii de lucru pentru viitor. De asemenea, au fost efectuate vizite de studiu la o serie de proiecte de regenerare urbană din Cascais, cum ar fi grădini comunitare, zone viticole replantate, sau grădini productive gestionate sustenabil
„A fost o întâlnire extrem de utilă, atât pentru noi, ca oraș-urmăritor, cât și pentru restul partenerilor, fiindcă ne-am putut familiariza fiecare cu progresele celorlalți, în mod nemijlocit, după o perioadă de doi ani, în care întâlnirile au avut lor doar online, din cauza pandemiei”, a declarat Violeta Irimieș, coordonator din partea ZMC al proiectului.
În cadrul proGIreg, ZMC a identificat trei spații verzi neutilizate în acest moment și care nu sunt prinse în planuri de reabilitare. În acest scop, au fost realizate mai multe dezbateri și consultații online, cu sprijinul experților de la compania Urbasofia, parteneri în proiect. La dezbateri au participat părți interesante (arhitecți, activiști etc.) și experți de pe plan local.
Cele trei spații identificate sunt zona verde dintre Grădini Mănăștur și Plopilor, zona verde de la est de Podul Porțelanului, de-a lungul străzii Nădășel, respectiv spațiul din apropierea blocurilor sociale de pe strada Timișului. Într-unul sau mai multe din aceste zone urmează să fie proiectate spre aplicare soluții testate de orașele-fanion. Soluțiile vor fi alese în mod participativ, pe baza unor dezbateri cu riveranii și a unor chestionare la care aceștia sunt invitați să răspundă. Deocamdată au fost organizate două dezbateri, în martie, cea de-a treia urmând să aibă loc în aprilie.
proGIreg este susținut financiar din programul Orizont 2020 al Uniunii Europene. Mai multe detalii despre proiect puteți găsi pe site-ul oficial http://www.progireg.eu.