RomanianHungarianGermanEnglishFrench

Comunitatea VeDe | Întâlnire de lucru cu secretarul de stat Hegedüs Csilla

Proiectul „Comunitatea VeDe”, derulat de Zona Metropolitană Cluj și finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, a fost prezentat, luni, 16 august, doamnei Hegedüs Csilla, secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Vizita de informare a avut loc la sediul centrului metropolitan de consiliere pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, primul de acest fel din România, creat în cadrul proiectului menționat.

Pe parcursul întrevederii, d-na secretar de stat a dorit să afle informații despre activitatea centrului, despre celelalte servicii oferite în cadrul proiectului și despre modul în care acest proiect relaționează cu alte inițiative din același domeniu, cel al prevenirii și combaterii violenței domestice.

„Informarea și conștientizarea sunt cele mai importante activități în combaterea violenței domestice și aici trebuie lucrat intens, fiindcă aceste femei nu știu ce se petrece cu ele”, a declarat, în cadrul întâlnirii, doamna secretar de stat.

De asemenea, ea a solicitat propuneri și feedback din partea echipei de proiect, cu privite la viitorul program operațional prin care se vor finanța astfel de activități din fonduri europene.

„Ne-am bucurat de această vizită, pentru că am putut arăta la modul concret rezultatele pe care le-am obținut în cadrul proiectului, privind combaterea violenței domestice și susținerea pe care o oferim victimelor”, a spus Maria Stoleru, manager de proiect.

Discuțiile au durat în jur de 40 de minute, într-o atmosferă cordială, fiind atinse toate aspectele legate de activitățile din proiect. „Felicitări, doamnelor, sincere și din toată inima”, au fost cuvintele de încheiere ale doamnei secretar de stat.

Până în acest moment, 123 femei au beneficiat de serviciile de consiliere pe care le oferă Comunitatea VeDe, iar 38 de angajați de la primăriile de pe raza comunelor Zonei Metropolitane Cluj au beneficiat de instruire interdisciplinară în domeniul violenței domestice. De asemenea, au fost organizate zece întâlniri de tip „Cafeneaua Femeilor”, în municipiul Cluj-Napoca și comunele Apahida, Feleacu, Florești.

Context

Proiectul Comunitatea VeDe este derulat de Zona Metropolitană Cluj, în parteneriat cu Universitatea „Babeș-Bolyai”, în Cluj-Napoca și 19 comune din apropiere. Valoarea proiectului este de 1,84 milioane de lei, proveniți dintr-o finanțare europeană, în cadrul Programul Operațional Capital Uman.

Scopul proiectului este să combată violența domestică pe raza ZMC. Se urmărește acest lucru prin acordarea asistenței necesare victimelor violenței domestice, dar și informarea și educarea comunităților, pentru prevenirea acestui fenomen.

Mai concret, Comunitatea VeDe își propune să contribuie la reducerea cazurilor de violență domestică și să ofere măsuri de sprijin și protecție pentru peste 200 de victime. De asemenea, proiectul va contribui la creșterea competențelor administrațiilor locale din Cluj-Napoca și cele 19 comune din ZMC, pentru a putea oferi victimelor servicii sociale de calitate.

Pentru a atinge aceste obiective, în cadrul proiectului s-a înființat un centru de consiliere pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, la nivelul Zonei Metropolitane Cluj (cele 19 comune), primul de acest fel din România. Totodată, a fost dezvoltat un centru similar la nivelul municipiului Cluj-Napoca, gestionat de Universitatea „Babeș-Bolyai”.

De asemenea, s-au format două echipe multidisciplinare, care oferă servicii destinate victimelor violenței domestice: una la nivel urban (municipiul Cluj-Napoca) și una la nivel metropolitan (restul ZMC). Este vorba de echipe care cuprind asistenți sociali, psihologi, experți în drept, care pot oferi suport victimelor violenței domestice. Aceste echipe consiliază și intervin, după caz, în susținerea și protejarea celor peste 200 de victime ale violenței domestice, vizate de proiect.

Prin intermediul lor și al campaniei de informare simultane, victimele violenței domestice sunt informate și conștientizate cu privire la drepturile pe care le au și la mecanismele instituționale la care pot apela pentru a le fi protejate.

Concomitent, 38 de specialiști din administrația locală a municipiului Cluj-Napoca și acelor 19 comune care fac parte din ZMC au beneficiat de instruire, pentru a putea să intervină prompt și eficient în cazurile de violență domestică.

Nu în ultimul rând, în cadrul campaniei de informare sunt distribuite 15.000 de pliante și afișe, cu privire la proiect și serviciile furnizate prin el. Informațiile sunt diseminate și printr-o serie de întâlniri informale, 20 în total, denumite „Cafeneaua Femeilor”, la care vor participa în total 400 de femei din toate mediile socio-economice. De asemenea, vor fi organizate un total 20 de proiecții de film, iar o instalație artistică va fi expusă în Cluj-Napoca și comunele din ZMC.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *