RomanianHungarianGermanEnglishFrench

Conferința de lansare EUDIGIT – Cetățeni europeni digitali

Conferința de lansare a proiectului european EUDIGIT – Cetățeni Europeni Digitali a avut loc miercuri și joi, 7-8 octombrie. Programată să se desfășoare la Marsilia, conferința a fost mutată în online, din cauza contextului legat de pandemia COVID-19.

În cadrul acestui proiect, șase metropole europene își propun să vină cu soluții pentru combaterea clivajului digital. Liderul de consorțiu este Marsilia, iar celelalte orașe participante sunt Hamburg (Germania), Rotterdam (Țările de Jos), Genova (Italia), Varna (Bulgaria) și Cluj-Napoca, prin Zona Metropolitană Cluj. În prima zi a conferinței a fost prezentat cadrul general european al digitalizării, cu provocările aferente. În a doua zi, fiecare partener a prezentat profilul digital al orașului, iar la final s-au discutat chestiuni organizatorice. Din partea Zonei Metropolitane Cluj au participat directorul de programe, Adrian Răulea, și expertul în comunicare, Bogdan Stanciu.

EUDIGIT are trei obiective prinicipale:

  • Consolidarea cetățeniei UE și sensibilizarea cetățenilor cu privire la aceasta;
  • Contribuția la reducerea decalajului digital din orașe;
  • Elaborarea împreună cu cetățenii a politicilor digitale.

În acest scop, pe parcursul proiectului vor fi organizate în fiecare oraș partener câte un seminar internațional care să abordeze câte o provocare specifică diferențelor de dezvoltare digitală dintre diferite categorii de cetățeni.

Secvență din timpul conferinței
Secvență din timpul conferinței

Astfel, Rotterdam va evalua accesul persoanelor cu dizabilități la instrumente digitale, Varna, segmentul tinerilor, iar Hamburg, pe cel al persoanelor în vârstă. La Genova se va studia utilizarea mijloacelor locale de comunicare în combaterea decalajului digital iar Marsilia, liderul de proiect, va superviza activitatea și va organiza conferința finală.

În ce ne privește, vom studia clivajul digital dintre urban și rural, cu ajutorul unui grup de experți și al unui grup de cetățeni. Primul dintre seminarii va fi organizat de Varna, în februarie 2021 și va avea loc tot online. Seminarul de la Cluj-Napoca este programat pentru mai 2022. Pe fiecare tematică va fi publicat la final un e-book, în șapte limbi.

Comunicarea și organizarea de evenimente este asigurată de portalul themayor.eu. Bugetul total al proiectului este de 126.000 de euro, iar publicul vizat este de peste 500 de persoane, în cele șase țări în care se derulează.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *