RomanianHungarianGermanEnglishFrench

Internet gratuit pentru comunitatea de la Pata Rât

Zona Metropolitană Cluj (ZMC) și Primăria Cluj-Napoca au terminat operațiunile de instalare a unui sistem de internet fără fir (wireless) în zona Pata-Rât.

Investiția în echipamente a fost realizată de ZMC, în cadrul proiectului cu finanțare europeană Cluj Future of Work (FoW), componenta „Muncă Informală”, iar abonamentul de date este asigurat de Primăria Cluj-Napoca.

Scopul demersului era inițial cel de a facilita accesul la piața muncii a locuitorilor din zonă, dar, în contextul pandemiei COVID 19, el va permite, totodată, elevilor să desfășoare în condiții optime activitățile școlare online.

„Pe de o parte, am realizat această investiție, fiindcă ea este în linie cu obiectivele pe care le avem în cadrul FoW, respectiv facilitarea accesului pe piața muncii pentru comunitatea din Pata-Rât. Astfel, asigurăm acces gratuit permanent la bazele de date cu locuri vacante și la toate celelalte servicii pe care le oferă Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă, dar și platformele online de recrutare. Pe de altă parte, este clar că o parte din activitatea școlară va continua să se deruleze online și în următorul an școlar, iar prin intermediul internetului gratuit, școlarii din zonă vor putea lua parte la acestea, fără grija că li se epuizează pachetul de date preplătit sau cresc costurile abonamentului personal”, explică Zoltan Corăian, director general al ZMC.

Abonamentul de date necesar pentru funcționarea wireless-ului este asigurat de Primăria Cluj-Napoca.

Crina Covaciu, una dintre persoanele care vor beneficia de accesul gratuit la internet pentru a-și imbunătăți șansele pe piața muncii.

În Pata Rât, elevii care studiază la școlile din Cluj-Napoca au primit deja tablete din partea primăriei. Cei care studiază la școlile din alte localități vor primi și ei tablete sau laptopuri prin programul național anunțat de ministerul de resort.

Instalarea internetului wireless a fost o provocare, dat fiind faptul că zona Pata-Rât nu este o comunitate compactă, ci este formată din patru subzone, disparate. Punctul de conectare la rețea a fost amenajat în cadrul unei unități a Poștei Române care se află pe Calea Dezmirului (fostă Cantonului). Fiindcă o subzonă, Coastei, este situată mai la distanță, pentru aceasta s-a folosit transmiterea semnalului prin unde radio. În acest scop, în subzona Dallas a fost instalat un echipament PowerBeam care transmite semnalul spre Coastei. În total, au fost amenajate peste zece puncte de acces wireless, cu router și antenă. În cazul în care se va dovedi că este nevoie de mai multe puncte de acces, există posibilitate instalării unora noi.

Testele efectuate vineri, 19 iunie, la recepția echipamentelor, au arătat o viteză de download de 100Mbps și de upload de 35,7 Mbps, în centrul zonei Dallas.

„Sigur că suntem bucuroși. De când așteptam asta. Nu neapărat pentru mine, cât pentru fiica mea, să poată să facă orele de școală pe internet”, a declarat Crina Covaciu, o locatară din zona Coastei.

Investiția totală în echipamente, consultanță, mentenanță și suport tehnic a fost de aproximativ 16.000 de euro (cu tot cu TVA).

Punctul de acces de mare putere din centrul zonei „Dallas”

Context

Zona Pata-Rât este o așezare urbană informală segregată spațial, sever defavorizată pe plan social, economic și al accesului la servicii publice. Populația estimată a zonei este de aproximativ 1.300 de persoane, dintre care jumătate minori. 67% dintre locuințele din Pata Rât sunt barăci improvizate/ prefabricate. 90% dintre locuințe nu au nici baie, nici bucătărie proprie, iar 96% sunt supraaglomerate.

ZMC și Primăria Cluj-Napoca derulează în Pata-Rât mai multe proiecte menite să ducă la desegregrea zonei. Unul dintre cele mai importante este „Cluj Future of  Work”. (Text și foto: Bogdan Stanciu)

Foto sus: Inginerul Florin Zubasco testează semnalul wireless, lângă zona „Rampă”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *